
De informatiebijeenkomst in een zeer volle, warme raadzaal in het gemeentehuis Waterland leerde ons dat de komst van 160 asielzoekers, waarvan 40 jongeren tot 18 jaar, onomkeerbaar is. De gemeente Waterland voldoet daarmee aan regionale afspraken binnen de regio Zaanstreek-Waterland.
Burgemeester Marian van der Weele van de gemeente Waterland deed de harde toezegging dat de opvang in deze COA noodlocatie voor een half jaar geldt en na evaluatie met maximaal een half jaar verlengd wordt; samen maximaal één jaar dus. Eéns per twee weken wordt er breed overleg gevoerd tussen bewoners en lokale autoriteiten hoe het gaat en waar bijgesteld moet worden.
Zij geeft echter geen garanties voor de veiligheid en gaf aan dat in andere situaties ook niet te kunnen doen. De ruim aanwezige medewerkers van het COA en de politie hebben uitvoerig verteld dat zij zorgen voor dagbesteding en preventieve gesprekken en aanwezigheid op de opvanglocatie. Allemaal met het doel de vluchtelingen intensief te begeleiden. De jongeren krijgen een voogd toegewezen die toezicht houdt op hun doen en laten. De jongeren moeten zich ook in de ochtend en rond 22:00 uur verplicht melden maar het COA heeft geen bevoegdheid ze tegen te houden als ze toch op stap gaan. Er komt dan ook geen avondklok. Mochten er incidenten voorvallen dan moet er net als in andere gevallen contact gezocht worden met de politie. Verder hoopt het COA ook gezinnen te kunnen huisvesten maar geven daarover geen zekerheid. Het is waarschijnlijker dat het 120 mannen zijn. De asielzoekers komen overigens vooral uit Eritrea, Somalië, Afghanistan, Irak en Iran. Burgemeester Van der Weel deed de toezegging dat er bij overlast snel maatregelen komen, onder meer via korte lijntjes met de politie en COA. Binnen het sanctiebeleid van het COA zullen overlastgevers verplaatst worden naar een locatie speciaal voor overlastgevers (Ter Apel of Budel). Het COA gaf aan dat men er scherp op is hier geen overlastgevers te plaatsen.
Wij van BVNL Edam-Volendam hebben vooral aandacht gevraagd voor de geleerde lessen van de overlast die iedereen kent van Ter Apel: Daar ondervinden vrouwen, winkeliers en openbaar vervoer tot op de dag van vandaag enorm veel overlast en heeft men zelfs ten einde raad een burgerwacht ingesteld. Wat heeft het COA daarvan geleerd en wat kunnen ze daarvan hier toepassen? Daarop kregen wij als antwoord dat het COA veel overlast ondervond van asielzoekers die zich als jongeren aanmelden maar in werkelijkheid veel ouder waren. Daar wordt nu veel strenger op geselecteerd. Ook zitten alle overlastgevers in Ter Apel en Budel. Een regiomanager van het COA gaf aan op 5 locaties geen problemen te ondervinden en ook de aanwezige politie gaf aan geen problemen te hebben gehad in Purmerend, onder meer door hun preventieve aanwezigheid (vertelden zij ons na afloop) en een veel betere samenwerking in de keten.
Wij hebben overigens ook nadrukkelijk gevraagd naar wie verantwoordelijk is bij escalatie maar kregen daar helaas geen duidelijk antwoord op. Ook hebben wij van BVNL een punt gemaakt van de politie in Volendam; die is niet aanwezig of te laat. Door de centralisatie in Purmerend zijn zij met een aanrijtijd van ongeveer 10 minuten (als ze heel snel zijn) niet of te laat aanwezig. Wij zien sowieso graag dat de politie ook in de weekenden meer aanwezig is om de veiligheid te garanderen, en zeker nu deze opvang er aan komt. Wij vinden dat daar echt iets mee gedaan moet worden.
Ook onze burgemeester Lieke Sievers was aanwezig en voelde zich verantwoordelijk voor de vele vragen uit Volendam over de veiligheid. Dat leidde tot haar toezegging dat er ook in Volendam bijeenkomsten georganiseerd gaan worden, ook voor de horeca. Wij verwachten dat wij goed op de hoogte worden gehouden want zoals burgemeester Sievers zelf al aangaf heeft zij een informatieplicht richting de gemeenteraad.
Kortom, dit wordt vervolgd!
Reactie plaatsen
Reacties