Woonvisie
In de gemeente Edam-Volendam is een schrijnend tekort aan woningen. Zeker de jongeren binnen onze gemeentegrenzen zijn hier de dupe van. Hoewel de coalitiepartijen doen voorkomen dat de Lange Weeren (Plan Scholtens) de oplossing is, houdt BVNL een slag om de arm, omdat het om een regioproject gaat. Daarom willen wij op zoek naar échte, structurele oplossingen voor het enorme woningtekort.
- Terugpakken naar het originele, integrale plan voor Lange Weeren.
Het originele, ruim opgezette plan voor de Lange Weeren voldoet veel meer aan de wensen van de jeugd binnen onze gemeente. Hoewel het een regioplan betreft, vinden wij dat dit het eerste is waar naar gekeken moet worden bij het bouwen van een nieuw woongebied binnen de gemeentegrenzen.
- De mogelijkheid uitzoeken om bij toekomstige bouwplannen af te stappen van de 70-30 regel.
Waar voorheen de inwoners van de gemeente als eerste een keuze hadden voor een woning binnen Edam-Volendam is er nu de 70/30 regel. Dit houdt in dat 30% naar de eigen inwoners gaat en 70% voor vrije inschrijving is. Hierdoor wordt er ook veel minder rekening gehouden met de wensen van de eigen bewoners bij de bouw van de woningen.
- Meer hoogbouw op hiervoor gepaste plaatsen binnen de gemeente.
Door de enorme schaarste aan geschikte grond voor woningen - en de enorme drukte op de woningmarkt - is hoogbouw een uiterst geschikte oplossing. Hierdoor is er op een kleiner oppervlak veel meer woonruimte te realiseren. BVNL Edam-Volendam wil hoogbouw zo inrichten dat er op korte termijn voorzien kan worden in de woonbehoefte door het realiseren van zowel eengezins- als seniorenappartementen. Uiteraard wordt ook hier de stem van het volk leidend en wordt er gekeken naar het aangezicht van stad of dorp.
- Statushouders krijgen geen voorrang op sociale huurwoningen.
Het kan onmogelijk zo zijn dat mensen die al vele jaren op de lijst staan gepasseerd worden ten behoeve van statushouders. Iedereen is gelijk. De wetgeving is dusdanig aangepast dat dit niet meer aan de orde is, maar het wil in de praktijk gebeuren dat statushouders alsnog voorrang krijgen. BVNL Edam-Volendam wil hier voor waken.
- Leegstaande kantoren en andere bedrijfspanden ombouwen tot woningen.
BVNL Edam-Volendam wil bedrijven aanmoedigen zich te vestigen op plekken die geschikt zijn voor industrie. Zo creëren we in de stads- en dorpscentra meer ruimte voor woningbouw. Wanneer een bedrijf stopt of verhuist, zullen we kijken of er de mogelijkheid is het pand om te turnen en geschikt te maken voorwoningbouw.
- BVNL Edam-Volendam zal de verhuizing en bouw van het nieuwe stadion van FC Volendam stimuleren.
Op deze manier creëren we ruimte voor woningbouw in het centrum van Volendam en Edam, mits de amateurverenigingen ook bereid zijn mee te verhuizen. In dit geval is het belangrijk dat ook de inwoners hierover meebeslissen.
- Onderzoek naar de vraag naar en mogelijkheden tot realisatie van Tiny Houses binnen de gemeente.
Een Tiny House is een nieuwe woonvorm met een duidelijke onderliggende filosofie. Het zijn kleine, volwaardige en vrijstaande woningen met een vloeroppervlak van maximaal 50 vierkante meter, met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. In Tiny Houses wordt permanent gewoond en deze zijn dus niet bedoeld als recreatiewoning
- Onderzoeken of het mogelijk is aan te sluiten bij het project Homestart.
De Zaanse Mirte Groen heeft bij de gemeente Zaanstad het project Homestart ingediend. Dit gaat om appartementen, maar dan in drie verdiepingen. Omdat erin de hoogte wordt gewerkt, is er minder grond nodig. De huizen moeten in de Zaanstreek maximaal zo'n 180.000 euro gaan kosten. BVNL Edam-Volendam wil kijken wat hiervoor de mogelijkheden zijn binnen onze gemeente.
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/297408/zaanse-mirte-21-zet-zich-in-voor-betaalbaar-wonen-met-nieuw-initiatief